Rentgenova 29/24 18000 Niš
+381 66 8261346
optimumnis@gmail.com

Program ,,Bezbedna škola“

Omladinski Progresivni TIM Udruživanja Mladih

Created with Sketch.

Opšti cilj

Osnaživanje kapaciteta učenika, nastavnika i stručnih saradnika za aktivno delovanje u prevenciji diskriminacije i nasilja u školskom okruženju.

Specifični ciljevi:

  • Upoznavanje učenika sa različitim oblicima i vrstama diskriminacije i nasilja, načinima reagovanja i prijave;
  • Razvijanje socijalno-emocionalnih kompetencija učenika (veštine timskog rada, komunikacijske veštine, sposobnost empatije i tolerancije) i sposobnosti utemeljene na kritičkom mišljenju;
  • Osposobljavanje učenika za aktivno delovanje u prevenciji diskriminacije i nasilja u školskom okruženju;
  • Negovanje humanističkih vrednosti i principa inkluzije;
  • Realizovanje radionica, debata i tribina sa članovima školske zajednice u cilju pružanja pomoći u redukciji postojećih problema i ostvarivanja zajedničke saradnje radi pokretanja inicijative za rešavanje problema u lokalnoj zajednici;
  • Pružanje mogućnosti studentima humanističkih nauka da steknu veštine rada sa decom i mladima i primene ih u praksi.

Ciljne grupa

Učenici osnovnih i srednjih škola, nastavnici, stručni saradnici, studenti pedagogije, psihologije, sociologije, socijalne politike i socijalnog rada.

Rezultati dosadašnjeg rada

„Bezbedna škola“ je program koji se realizuje kontinuirano u saradnji sa osnovnim i srednjim školama, na teritoriji grada Niša. U periodu od 2018. do 2019. godine realizovali smo preko 300 edukativnih radionica sa preko 1200 učenika i preko 50 susreta sa nastavnicima i stručnim saradnicima u svrhu izveštavanja postignutih rezultata i davanja predloga o daljoj prevenciji diskriminacije i nasilja.

Načinjeni su značajni uspesi u pogledu edukovanja dece, mladih i nastavnika i razotkrivanja učeničkih nasilnih grupa. Učenici su putem programa osnaženi da aktivno učestvuju u borbi protiv agresivnog ponašanja u njihovoj zajednici, osposobljeni da adekvatno koriste digitalne tehnologije i pospešene su njihove socijalno-emocionalne kompetencije.

U okviru kojih škola je realizovan program?

Putem programa je ostvarena kontinuirana saradnja sa osnovnim školama u Nišu: „Karađorđe“, „Učitelj Tasa“, „Kole Rašić“, „Sveti Sava“, „Car Konstantin“. U Merošini: „Jastrebački partizani“. Edukacije su realizovane u srednjim školama u Nišu: „Pravno-poslovna škola“, „Škola mode i lepote“, „Gimnazija Svetozar Marković“, „Bora Stanković“, „Dom za učenike srednjih škola“ i dr.

U okviru programa naš tim koji čine diplomirani, master i doktorandi pedagogije, psihologije i sociologije realizovali su i  predavanja na temu „Umeće komunikacije u realnom i virtuelnom svetu“ i „Škola, a ne ring – kriza vršnjačkih odnosa“.

Ukoliko želite da se priključite programu ili ste zainteresovani da program sprovedemo u vašoj školi, možete nam se obratiti putem e-maila edusektor.optimumnis@gmail.com