Rentgenova 29/24 18000 Niš
+381 66 8261346
optimumnis@gmail.com

#bezbedna_priča

Omladinski Progresivni TIM Udruživanja Mladih

Created with Sketch.

Cilj projekta #bezbedna_priča je da se putem edukativnih radionica ukaže mladima na potencijalne opasnosti digitalnih tehnologija, kao i da se digitalnim opismenjavanjem podstakne razvoj njihovih kompetencija za bezbedniju onlajn komunikaciju. U okviru projekta je sa preko 60 učenika srednjih škola realizovano 18 edukativnih radionica, održana debata ,,Društvene mreže – prednost ili rizik za mlade” i panel diskusija ,,Prevencija elektronskog nasilja među mladima”. Projekat je finansiran od strane Fonda za Jug Srbije.

Na radionicama smo sa učenicima razgovarali o uticaju društvenih mreža na njihovo razmišljanje i ponašanje u svakodnevnom životu. Informisali smo ih o elektronskom nasilju, oblicima, načinima prepoznavanja i delovanja. Upoznali smo ih sa posledicama negativnih komentara na društvenim mrežama i težili da podignemo svest o štetnosti ovakvog vida komunikacije.

Pitanja koja su razmatrana na panel diskusiji „Prevencija elektronskog nasilja među mladima“ odnose se na načine preventivnog delovanja u obrazovno-vaspitnim institucijama, izazove roditeljstva, aktivno učešće mladih u procesu preventivnog delovanja, doprinos NVO, itd. Porodica i škola istaknute su kao najvažniji faktori u prevenciji elektronskog nasilja, a međusektorska saradnja se prepoznaje kao neophodnost u osiguravanju uspešnosti preventivnih programa.