Rentgenova 29/24 18000 Niš
+381 66 8261346
optimumnis@gmail.com

Kulturne raznolikosti

Omladinski Progresivni TIM Udruživanja Mladih

Created with Sketch.

Prvi broj časopisa inspirisan je svetskim danom kulturne raznolikosti, a objavljen je 21. maja 2019. godine. Ideja nam je da ukažemo na važnost podsticanja tolerancije među različitim kulturama, da pružimo mladima informacije kojim umetničkim i kulturnim društvima se mogu priključiti, šta je to kulturna raznolikost i kako na nju gledaju ljudi u svakodnevnom životu, a kako predstavnici kulturnih institucija, umetničkih i kulturnih društava, obrazovnih ustanova, … Naši rezultati pokazuju da su etničke grupe i starije osobe često isključene iz kulturnog života, zato treba raditi na dijalogu i njihovom kulturnom razvoju. Veoma je važan kulturni angažman kako bi smo uticali na razvoj naše sredine i šire zajednice, zato je naš cilj: širenje i promovisanje kulture, kulturne raznolikosti i kulturne pariticipacije. Časopis sadrži:

  • 5 intervjua sa profesorima Filozofskog fakulteta u Nišu JelenomPetković o kulturnim raznolikostima i Branislavom Stevanovićem o političkoj kulturi među studentskom populacijom u Srbiji, sa direktorom NKC Srđanom Savićem o kulturi u Nišu, Kinezima iz kineskog restorana i Engleskinjom o njihovom načinu života u Srbiji, Kini i Engleskoj.
  • Tekstove: Kulturne raznolikosti kao uvodni članak, Kultura starenja na osnovu intervjua sa ispitanicima iz niškog staračkog doma i Hip-hop i multikulturalizam u vidu kolumne, Moja škola moj drugi dom u saradnji sa predstavnicima osnovne škole ,,Dobrinka Bogdanović”, Rok kultura u saradnji sa članom rok benda iz Kuršumlije, Pozorišna kultura u saradnji sa Akademskim pozorištem SKC Niš i glumicom Snežanom Petrović, zatim Misija društva u vidu promocije Svetionika  (društvo umetnika) u saradnji sa pesnikinjom Biljanom Stanojević, tekst Kultura kao kultivacija duše u saradnji sa piscem za decu Verom Cvetanović, Značaj engleskog i nemačkog jezika za decu i mlade u saradnji sa profesorkama Jovanom Trajanović i Selenom Savić.
  • U saradnji sa srednjoškolkom iz Kruševca i mladim studentima koji su pohađali program razmene u časopisu su se našli sledeći tekstovi: Iskustvo srednjoškolke u đačkoj razmeni (Boravak u Sloveniji), Sarah i Kubra – studentkinje iz Turske o boravku u Nišu, Erasmus program (Boravak u Republici Poljskoj) i Moja putovanja (Boravak u Rumuniji). U časopisu se nalaze još dva teksta o kulturnim raznolikostima i životu u Kini i Londonu (Kina i ja, Jedan mesec u Londonu), koja nam pišu diplomirani psiholog, koja boravi u Kini, i studentkinja iz Niša.
  • Kratke odgovore 9 studenata na pitanja: Da li knjiga izumire? Šta bi predložili svojim kolegama da pročitaju? Koju predstavu ste poslednju odgledali? Koju vrstu muzike slušate? Koji strani film biste preporučili?

Nakon objavljivanja časopisa organizovane su promocije u Media & reform centru i Filozofskom fakultetu, kao i putem medija (gostovanja, prenošenje portala, masmediji).

U časopisu je učestvovalo preko 20 autora i sadrži 59 strana. Zahvaljujemo se svim učesnicima na saradnji, a vi uživajte u čitanju i pišite nam ukoliko imate nekih sugestija ili predloga za naše sledeće brojeve.